Zinātnieku nakts 2017

October 3rd, 2017 | Posted by al09167 in Uncategorized

Zinātnieku nakts

2017. gada 29. septembrī jau divpadsmito reizi Latvijā notika Zinātnieku nakts. Arī šogad to koordinēja Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju, vadošajām Latvijas augstskolām, zinātniskajiem institūtiem un citām ar pētniecību saistītām organizācijām. Šogad zinātnes un pētniecības pasākumu tēma bija inovācijas.

 

Šī pasākuma dēļ Fizikas un matemātikas  durvis vēra un ar aizraujošo dabaszinātņu pasauli iepazinās vairāk kā 1000 cilvēku!

Šajā vērtīgajā notikumā pirmo (bet noteikti ne pēdējo!) reizi piedalījāmies arī mēs – Statistisko pētījumu un datu analīzes laboratorijas pārstāvji. Gribējām parādīt, ka matemātika un it īpaši varbūtību teorija var aizraut arī cilvēkus, kam ikdienā ar to nav daudz saskares.

 

Savā stendā pārbaudījām apmeklētāju intuīciju par normālā sadalījuma veidošanos, izmantojot pašu veidoto  Galtona dēli. Skaidrojām, kas ir varbūtība matemātiskā izpratnē un kā to aprēķināt, pa ceļam demonstrējot, kāpēc kazino vienmēr gūst peļņu no ruletes spēles.  Tāpat arī piedāvājām izmēģināt roku “darba intervijā” pie Silikona ielejas milžiem Google, Facebook un Apple. Pamēģini, vai spēsi tikt galā ar automašīnu uzdevumu!

 

Un, protams, neiztrūkstoša bija darbošanās ar profesora Andreja Cibuļa dāsni atvēlētajām matemātiskajām spēlēm. Profesora kolekcijā ir vairāk kā 800 (!) matemātisko rotaļlietu, no kurām ap 50 ir paša radītas. Ar savu aizraušanos profesors Cibulis ir zināms ne tikai Latvijas mērogā, bet arī ārpus mūsu valsts robežām – uzstājies un prezentējis savas rotaļlietas gan konferencēs, gan starptautiskos spēļu saietos (avots) . Šo spēļu izprašana prasīja ne mazums pūļu gan lielajiem, gan mazajiem apmeklētājiem. Toties izdošanās gadījumā, prieks bija neviltots!

Pēc pasākuma guvām lielu iedvesmu un noteikti piedalīsimies arī nākamgad, tāpēc – uz tikšanos 2018. gada Zinātnieku naktī!

Materiāli no stenda:

Fibonači & Zelta šķēlums

Skaitlis Pi

Monty Hall problēma

Silicon Valley jautājumi

Varbūtības

Rulete

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply